Rzodkiewkowa to typowo wiosenna zupa - podawana na ciepło jest pyszną alternatywą dla chłodników, na które jeszcze przyjdzie sezon. Przyznajemy, że trochę się spóźniłyśmy z dodaniem tego przepisu, ponieważ lato trwa w najlepsze, ale lepiej późno niż wcale :). Właśnie dzisiaj, w pochmurny i zimny poniedziałek chętnie sięgniemy po miskę tej kremowej, delikatnej i rozgrzewającej zupy. Spróbujcie, bo przygotowuje się ją w ekspresowym tempie i smakuje pysznie.
Składniki:
pęczek rzodkiewek
2 ziemniaki
1/2 zielonego ogórka
1l bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka masła
pół pęczka koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion, wrzuć do niego pokrojone ziemniaki. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podsmaż je przez chwilę na roztopionym maśle, mieszaj co jakiś czas, żeby rzodkiewki się nie przypaliły.
2. Gdy ziemniaki w bulionie zmiękną, dołóż do nich rzodkiewkę i startego na tarce ogórka (razem ze skórką). Całość wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj posiekany koperek i zapraw zupę śmietaną (w kubeczku rozmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej całość do zupy), przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i od razu podawaj udekorowaną rzodkiewką i koperkiem.
pęczek rzodkiewek
2 ziemniaki
1/2 zielonego ogórka
1l bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka masła
pół pęczka koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion, wrzuć do niego pokrojone ziemniaki. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podsmaż je przez chwilę na roztopionym maśle, mieszaj co jakiś czas, żeby rzodkiewki się nie przypaliły.
2. Gdy ziemniaki w bulionie zmiękną, dołóż do nich rzodkiewkę i startego na tarce ogórka (razem ze skórką). Całość wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj posiekany koperek i zapraw zupę śmietaną (w kubeczku rozmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej całość do zupy), przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i od razu podawaj udekorowaną rzodkiewką i koperkiem.
Nasze oceny:
Basia: Pyszna, wiosenna zupa, o delikatnym kolorze i intensywnym aromacie. Smakowała całej mojej rodzinie. Moja ocena: 9/10.
jaka ciekawa zupa, naprawdę fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńkrem rzodkiewkowy widzę po raz drugi i drugi raz mnie zaskoczył, bo raczej to warzywo kojarzy nam sie zupełnie inaczej:)
OdpowiedzUsuńchyba jednak spróbuję :)
Ciekawe - chyba nigdy bym nie pomyślała, żeby z rzodkiewki zrobić zupę.
OdpowiedzUsuńCiekawe swoją droga czy bedzie jeszcze sezon na chłodniki bo już zwątpiłam w to lato
OdpowiedzUsuńtakiej zupy jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń